Forsvarsmekanismer er psykologiske processer, der opererer på et ubevidst niveau og hjælper med at beskytte en person mod følelsesmæssig smerte
Forsvarsmekanismer og misbrug
Forsvarsmekanismer undertrykker vigtig viden om negative konsekvenser, samt fremhæver positive forestillinger ved et stof- eller alkoholmisbrug.
På den måde kan der opstår en ond cirkel, som er meget svær at komme ud af, uden hjælp fra en professionel misbrugsbehandler.
Psykologiske forsvarsmekanismer afholder de fleste fra at se ærligt på deres misbrug og de negative konsekvenser, som misbrug af alkohol eller stoffer medfører.
Hvorfor rationalisere eller efterrationalisere ved rusmiddelmisbrug?
Hvis du oplever dig selv rationalisere dit forbrug af rusmidler eller hvis du ikke er ærlig om det, så brug et øjeblik på at overveje, hvorfor du er så defensiv.
Hvis du virkelig mener, at du ikke har et problem, er der ingen grund til at skjule dit forbrug eller bruge undskyldninger for at undgå at tale om det.
Herunder er der nogle eksempler på psykologiske forsvarsmekanismer:
- Drastisk undervurdering af, hvor meget der faktisk indtages.
- Nedtoner de negative konsekvenser af forbruget.
- Beklager sig over, at familie og venner overdriver forbruget.
- Gør andre ansvarlige eller til syndebuk for misbruget.
Psykologiske forsvarsmekanismer er benægtelse:
En af de mest almindelige psykologiske forsvarsmekanismer er benægtelse, hvor en person nægter at acceptere, at de har et problem med stof- eller alkoholmisbrug.
Dette kan gøre det svært for dem at erkende behovet for behandling, men terapi kan hjælpe med at bryde igennem denne forsvarsmekanisme ved at skabe et sikkert og støttende miljø, hvor personen kan tale åbent om problemerne.
Projektion:
En person kan projicerer deres egne negative følelser og adfærd på andre. For eksempel kan en person med alkoholmisbrug beskylde deres ægtefælle eller venner for at være grunden til deres misbrug.
Terapi kan hjælpe med at adressere disse projicerende tendenser ved at hjælpe personen med at forstå deres egne følelser og adfærd og tage ansvar for dem.
En tredje forsvarsmekanisme er fortrængning, hvor en person ubevidst undertrykker eller ignorerer følelser eller minder om tidligere traumatiske oplevelser, der kan have bidraget til deres misbrug.
Terapi kan hjælpe med at bringe disse følelser og minder til overfladen og hjælpe personen med at arbejde igennem dem på en sund og konstruktiv måde.
Kontrol:
En person med stof- eller alkoholmisbrug kan bruge afhængigheden til at føle sig mere i kontrol over deres liv og følelser. Dette kan være en forsvarsmekanisme mod følelsesmæssig smerte og usikkerhed.
Terapi kan hjælpe med at bryde igennem denne forsvarsmekanisme ved at hjælpe personen med at finde sunde og konstruktive måder at håndtere deres følelser og liv på.
Bagatellisering:
En person med stof- eller alkoholmisbrug kan bagatellisere omfanget af deres problem og forsøge at nedtone det over for sig selv og andre. Dette kan være en forsvarsmekanisme for at undgå at konfrontere smerten ved at erkende afhængigheden.
Terapi kan hjælpe med at bryde igennem denne forsvarsmekanisme ved at hjælpe personen med at se alvoren af deres misbrug og tage skridt til at bryde afhængigheden.
Overkompensation:
En person med stof- eller alkoholmisbrug kan forsøge at overkompensere for deres følelsesmæssige smerte ved at være ekstra perfektionistiske eller kontrollerende. Dette kan være en forsvarsmekanisme for at undgå at føle sig sårbar og hjælpeløs.
Terapi kan hjælpe med at bryde igennem denne forsvarsmekanisme ved at hjælpe personen med at acceptere deres sårbarhed og lære sunde måder at håndtere deres følelser på.
Fornægte:
En person med stof- eller alkoholmisbrug kan benægte, at de har et problem, og undgå at konfrontere virkeligheden af deres afhængighed. Dette kan være en forsvarsmekanisme for at undgå smerten ved at indrømme, at de har et problem.
Terapi kan hjælpe med at bryde igennem denne forsvarsmekanisme ved at hjælpe personen med at se realiteterne af deres misbrug og tage ansvar for at ændre deres adfærd.
Rationalisering:
En person med stof- eller alkoholmisbrug kan bruge rationalisering til at retfærdiggøre deres adfærd og undgå at se de negative konsekvenser af deres afhængighed. Dette kan være en forsvarsmekanisme for at undgå at føle sig skyldig eller skamfuld over deres adfærd.
Terapi kan hjælpe med at bryde igennem denne forsvarsmekanisme ved at hjælpe personen med at se de konkrete konsekvenser af deres misbrug og tage ansvar for at ændre deres adfærd.
Identitetsbeskyttelse:
En person med stof- eller alkoholmisbrug kan bruge afhængigheden som en måde at beskytte deres identitet og undgå at føle sig sårbare og usikre. Dette kan være en forsvarsmekanisme for at undgå at se sig selv som en person med en svaghed eller et problem.
Terapi kan hjælpe med at bryde igennem denne forsvarsmekanisme ved at hjælpe personen med at opdage og udforske deres egentlige identitet og lære sunde måder at håndtere deres sårbarheder og usikkerheder på.
Endelig kan en person med stof- eller alkoholmisbrug bruge forsvarsmekanismer som rationalisering, undgåelse eller afvisning for at beskytte sig mod smerten ved at erkende deres misbrug.
Terapi kan hjælpe med at bryde igennem disse forsvarsmekanismer ved at hjælpe personen med at erkende og acceptere deres misbrug og tage skridt til at komme sig og opbygge et sundt liv uden afhængighed.
Vi tilbyder altid gratis anonym vejledning og rådgivning omkring misbrug af rusmidler. Ring til vores telefonrådgivning på 51 95 33 33, alle dage fra kl. 08.00 til 21.00