Vi tilbyder anonym gratis misbrugsrådgivning alle dage fra kl. 08.00 til kl. 21.00

Test et muligt alkoholmisbrug eller alkoholisme i henhold til WHO's AUDIT-test

test anonymt alkoholisme

100% anonym test for alkoholisme eller alkoholmisbrug – Testen er kun vejledende, ikke en endelig diagnose

AUDIT-testen er et effektivt værktøj til at få en første indikation af, om man drikker på en måde, der kan være skadelig. 

Testen kan dog ikke stå alene som en diagnose. Hvis dine resultater viser et problematisk alkoholforbrug, er det vigtigt at søge yderligere vurdering og rådgivning fra en læge eller en professionel misbrugsbehandler. 

En mere omfattende klinisk evaluering kan afdække, om der er behov for behandling, og hvilken form for støtte der vil være bedst.

Besvar følgende spørgsmål så ærligt som muligt. AUDIT-testen er udviklet til at vurdere dit alkoholforbrug og de mulige risici, der er forbundet med det.

Hvis du er bekymret for dit alkoholforbrug eller oplever negative konsekvenser af det, anbefales det, at du søger professionel hjælp for en mere præcis vurdering og eventuel behandling. Du er altid velkommen til at ringe til os på 51 95 33 33, alle dage. 

AUDIT-testen: Vurdering af dit alkoholforbrug

1. Hvor ofte drikker du alkohol?

Aldrig
Månedligt
2-4 gange pr. måned
2-3 gange pr. uge
4 eller flere gange pr. uge

 

AUDIT-testen: Vurdering af alkoholforbrug

AUDIT-testen (Alcohol Use Disorders Identification Test) er en af de mest anvendte og anerkendte værktøjer til at vurdere alkoholforbrug og identificere alkoholrelaterede problemer. Den blev udviklet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i 1980’erne som en international standard til at opdage problematisk alkoholforbrug tidligt. Formålet med AUDIT-testen er at give en nuanceret vurdering af, om en person har et alkoholforbrug, der kan være skadeligt, risikofyldt eller et tegn på afhængighed.

Teorien bag AUDIT-testen

AUDIT-testen bygger på en bred forståelse af, hvordan alkohol kan påvirke både fysisk og psykisk helbred. Den måler ikke kun hvor meget og hvor ofte man drikker, men inddrager også adfærd og konsekvenser i forhold til alkoholforbrug. Dette giver testen en mere helhedsorienteret tilgang end blot at tælle antal genstande, man har drukket.

De 10 spørgsmål i AUDIT-testen dækker tre vigtige områder:

  1. Mønstre af alkoholforbrug: Hvor ofte og hvor meget man drikker ved en typisk lejlighed.
  2. Afhængighedssymptomer: Om man har svært ved at stoppe med at drikke, eller har oplevet trang eller abstinenser.
  3. Alkoholens konsekvenser: Om alkoholforbruget har ført til sundhedsproblemer, ulykker, eller påvirket ens forhold til andre.

Mænd og kvinder – Forskellige grænser for alkohol

Når man bruger AUDIT-testen, er det vigtigt at tage højde for biologiske forskelle mellem mænd og kvinder. Mænd og kvinder tåler ikke alkohol på samme måde, og derfor kan et forbrug, der er skadeligt for en kvinde, ikke nødvendigvis være det samme for en mand. Dette skyldes primært forskelle i kropssammensætning og metabolismen af alkohol.

Kvinder har generelt mindre muskelmasse og mere kropsfedt end mænd, hvilket betyder, at alkohol bliver fortyndet i et mindre volumen af kropsvæske. Dette gør kvinder mere sårbare over for alkoholens virkninger, selv ved lavere mængder alkohol. Derfor er grænserne for, hvad der anses for et lavrisikoforbrug, lavere for kvinder end for mænd.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

I Danmark har Sundhedsstyrelsen fastsat nogle vejledende grænser for alkoholforbrug, som tager højde for både køn og sundhedsrisici. Disse grænser er designet til at minimere risikoen for alkoholrelaterede sygdomme og skader:

  • For kvinder: Det anbefales, at man højst drikker 7 genstande om ugen.
  • For mænd: Det anbefales, at man højst drikker 14 genstande om ugen.
Max 4 genstande ved en lejlighed

Derudover opfordres både mænd og kvinder til at undgå at drikke mere end 4 genstande ved én lejlighed, da det kan øge risikoen for alkoholforgiftning, ulykker og afhængighed af alkohol.

Disse anbefalinger understreger, at der ikke findes et “sikkert” alkoholforbrug, men snarere et forbrug, der mindsker risikoen for skader. Sundhedsstyrelsen anbefaler også perioder helt uden alkohol for at give kroppen mulighed for at restituere.

test dit forbrug af rusmidler
FAQ om behandling alkoholisme og andre rusmidler
Find svar på spørgsmål om misbrug og misbrugsbehandling
Kognitiv misbrugsbehandling
Kognitiv behandling af misbrug
Hvad tilbyder vi af misbrugsbehandling
Læs om vores ambulante behandlingstilbud
Er alkoholisme et valg eller en sygdom
Her kan du læse lidt om sygdomsbegrebet og alkoholisme