Den Ambulante Misbrugsbehandling
Vi tilbyder anonym gratis misbrugsrådgivning alle dage fra kl. 08.00 til kl. 21.00

Jellinek kurven illustrerer udviklingen i et alkoholforbrug fra misbrug til alkoholafhængighed

Jellineks kurve kan bruges som en nyttig model til forståelse af alkoholismen udvikling

Jellinek kurven illustrerer udviklingen i alkoholmisbrugetAlkoholmisbrug er en global udfordring, der påvirker millioner af mennesker og deres omgivelser

I 1946 præsenterede den fremtrædende forsker E.M. Jellinek sin grafiske model der illustrere udviklingen af alkoholisme.

Jellineks kurve, også kendt som Jellineks alkoholisme-kurve, har været en afgørende reference inden for alkoholforskning og forståelse af alkoholafhængighed. 

Som forsker og sociolog i midten af det 20. århundrede bidrog Jellinek væsentligt til vores viden om alkoholisme og dets symptomer ved at få anerkendt alkoholisme som en kompleks lidelse med forskellige stadier.

Gennem omfattende undersøgelser og interviews med alkoholikere udviklede Jellinek en model, der repræsenterer den typiske udvikling af alkoholafhængighed. 

Kurven er en grafisk repræsentation af alkoholmisbrugsudviklingen og alkoholafhængighedsstadier og består af forskellige faser, der afspejler de trin, en person typisk går igennem på vejen mod alkoholafhængighed.

Selvom oplevelsen kan variere fra person til person, giver Jellineks kurve en generel ramme for at forstå progressionen af alkoholmisbrug.

Præ-misbrug 

(Pre-Alcoholism) Første fase af Jellineks kurve er præ-misbrug. I denne fase er alkoholforbruget relativt moderat og under kontrol. Personer i denne fase oplever muligvis ingen negative konsekvenser af deres alkoholindtag og har sjældent problemer med at begrænse deres forbrug.

Tidligt fase i misbruget

Tab af kontrol (Early Loss of Control) I den næste fase begynder en person gradvist at miste kontrollen over deres alkoholforbrug. Dette kan manifestere sig som episoder af overdreven drik eller tab af hukommelse på grund af alkoholens virkninger. Advarselslamperne blinker, og problemet begynder at blive synligt for individet og deres omgivelser.

Kritisk fase i misbruget

(The Crucial Phase) Den tredje fase, også kendt som “den kritiske fase”, er kendetegnet ved gentagne episoder af alkoholrelaterede problemer. Disse kan omfatte alkoholrelaterede skader, sociale eller arbejdsmæssige problemer og problemer i personlige relationer. 

I denne fase kan der være forsøg på at skjule eller minimere alkoholrelaterede problemer, og en person kan opleve stærke følelser af skyld, skam eller angst i forbindelse med deres drikkevaner.

Kronisk fase eller fatal fase i alkoholisme

(Chronic Phase) I den fjerde fase eskalerer alkoholafhængigheden til et mere alvorligt niveau. Personen oplever øget tolerance over for alkohol og har brug for større mængder for at opnå den ønskede virkning. 

Samtidig oplever de også abstinenssymptomer, når de forsøger at stoppe eller begrænse deres drikkevaner. Den kroniske fase er præget af et vedvarende og uhåndterligt alkoholmisbrug, der begynder at påvirke alle aspekter af personens liv.

Død eller institutionalisering (The End Stage) Den sidste fase af Jellineks kurve er præget af enten død som følge af alkoholrelaterede komplikationer eller institutionalisering, hvor personen bliver nødt til at modtage professionel behandling og pleje på grund af de alvorlige fysiske og mentale konsekvenser af alkoholafhængigheden.

Jellineks betydning for behandling af alkoholisme

Jellineks kurve har været en værdifuld model til at forstå alkoholmisbrugsudvikling og har bidraget til en mere nuanceret forståelse af alkoholisme som en kompleks lidelse. 

Den har også været nyttig i forebyggelses- og behandlingsindsatsen ved at hjælpe med at identificere tidlige advarselsskilte og trin i alkoholismen. Ikke desto mindre er det vigtigt at bemærke, at alkoholafhængighed er en individuel lidelse, og ikke alle mennesker vil opleve alkoholmisbruget på samme måde som beskrevet i Jellineks kurve. 

Der er en bred vifte af faktorer, der kan påvirke alkoholafhængighed, herunder genetik, miljømæssige påvirkninger og psykologiske faktorer. Derfor bør Jellineks kurve betragtes som en overordnet model og ikke som en absolut vejledning til alkoholmisbrugsudvikling.

Jellineks kurve har været en værdifuld ressource inden for alkoholforskning og forståelse af alkoholafhængighed. Den har bidraget til at identificere forskellige faser og trin i alkoholmisbrugsudviklingen og har hjulpet med at øge opmærksomheden omkring problemet.

Vi tilbyder altid gratis anonym vejledning og rådgivning omkring misbrug af rusmidler. Ring til vores telefonrådgivning på 51 95 33 33, alle dage fra kl. 08.00 til 21.00

FAQ om rusmidler & misbrugsbehandling

Find svar på spørgsmål om misbrugsbehandling

Gratis rådgivning til pårørende til en i alkoholmisbrug

Pårørende til en i alkoholmisbrug

Test dit forbrug af alkohol - helt anonymt

Prøv misbrugstesten - Testen er kun vejledende

Den genetiske påvirkning ved udvikling af alkoholisme

Læs om hjernen og misbrug af alkohol

Tidlig rusmiddel debut øger risiko for afhængighed

Tideligt debut øge risikoen for afhængighed

Læs om rusmiddelmisbrug på bloggen

Her kan du læse artikler om emnet alkoholmisbrug

Her kan du booke en gratis afklarende samtale